Hoe je als online ondernemer succesol onderneemt ten tijde van inflatie

De wereldwijde inflatie is gestegen van 4,7% in 2021 tot 8,8% in 2022. En vormt nu ook een bedreiging voor online ondermers: Hoe houdt je de kosten beheersbaar en zorg je ervoor dat je kunt blijven ondernemen zonder dat je vastloopt door de stijgende uurtarieven van freelance en inhouse ontwikkelaars? 

Waar je bijvoorbeeld twee jaar geleden (in 2021) gemiddeld nog €76,70 per uur betaalde voor een freelance ontwikkelaar, betaalde je in 2022 al €87,50 per uur. En is de verwachting voor 2023 dat dit verder op zal lopen tot €91,78 exlusief 21% btw.

Een kostenstijging waar je als online ondernemer uiteraard niet op zit te wachten. Aangezien de afgelopen jaren alles al ruim 10% duurder is geworden.

Vandaar deze actuele vraag die we vandaag de dag bij relatief veel ondernemers momenteel zien: Hoe borg ik dat ik in deze uitdagende economische tijd toch al mijn groeiplannen en online ambities realiseer, zonder op termijn vast te lopen om budgettaire redenen? 

 

Schakel de hulp in van remote ontwikkelaars uit ontwikkelingslanden

Het inhuren van freelance remote ontwikkelaars uit ontwikkelingslanden -zoals in ons voorbeeld, ontwikkelaars uit India- biedt uitkomst. In deze landen brengt een steeds betere onderwijssector meer IT-talenten voort dan het aantal banen dat wordt gecreëerd door een nog altijd rijpende economie. Terwijl de onderlinge concurrentie hun salarissen uiterst concurrerend houdt. Daarbij creëren powervaluta’s als de USD en de Euro nog extra koopkracht voor ons Westerse landen. En maakt dit het mogelijk om de beste en meerdere ontwikkelaars in te huren voor dezelfde prijs die je voor één freelance software ontwikkelaar uit Nederland betaalt.

In de praktijk betekent dit dat je voor een freelance software ontwikkelaar uit bijvoorbeeld een land als India slechts tussen de €17,50 en €40 per uur betaalt. En dat je hierdoor als online ondernemer, ruim de helft tot wel tweederde(!) van je budget per ontwikkelaar bespaart!

Kostenbesparingen die snel kunnen oplopen tot aanzienlijke budgetten, zoals de volgende twee praktijkvoorbeelden laten zien:

 

Voorbeeld 1:

In het eerste voorbeeld zie je een begroting van een klant van ons die hij ongeveer 3 jaar geleden heeft gemaakt voor het aantrekken van 5 Nederlandse freelance onwtikkelaars voor een periode van 6 maanden:

Aantal ontwikkelaars Niveau Uurtarief Maandelijkse kosten
2 Junior  €      65,00  €         22.620
1 Medior  €      80,00  €         13.920
1 Senior  €    110,00  €         19.140
1 Tester  €      75,00  €         13.050
Totale kosten per maand  €         68.730
Totale projectkosten  €       412.380

 

Voorbeeld 2:

In het tweede voorbeeld zie je de alternatieve projectbegroting die wij deze klant uiteindelijk hebben kunnen bieden op basis van de inhuur van 5 Indiase Remote Ontwikkelaars voor dezelfde periode:  

Aantal ontwikkelaars Niveau Uurtarief Maandelijkse kosten
2 Junior  €       17,50  €                  6.090
1 Medior  €       25,00  €                  4.350
1 Senior  €       35,00  €                  6.090
1 Tester  €       25,00  €                  4.350
Totale kosten per maand  €                25.013
Totale projectkosten  €              150,075

Zoals deze twee voorbeelden aantonen, kun je als online ondernemer al snel zo’n tweederde van het budget dat je in Nederland nodig hebt besparen, door een ontwikkelaar in te huren uit een ontwikkelingsland. Zoals het deze klant bijvoorbeeld is gelukt om binnen een relatief kort tijdsbestek van 6 maanden, een duizelingwekkend bedrag van €260,000 te besparen!

 

Verzeker jezelf van succes: werk in de mix met Nederlandse en Indiase ontwikkelaars

Tegelijkertijd hebben ook wij -net als vele anderen- na 15 jaar uit eerste hand mogen ervaren dat het samenwerken op afstand met Indiase ontwikkelaars een hele uitdaging kan zijn. Dit mede door de fysieke afstand, het taalverschil en de culturele verschillen.

Daarom hebben we er bij WeSquare voor gekozen om het iets anders aan te pakken en extra aandacht te besteden aan de samenwerking met de ontwikkelaar op afstand. Zo;

  • Trainen we Indiase ontwikkelaars hoe ze op afstand effectief kunnen samenwerken met westerse organisaties
  • Leren we Westerse organisaties hoe ze van een afstand succesvol kunnen samenwerken met Indiase ontwikkelaars
  • Bieden we klanten die hier nog geen enkele ervaring mee hebben, de mogelijkheid om ook een Nederlandse Freelance ontwikkelaar in te huren die hier wel ervaring mee heeft. En die hen vervolgens helpt bij de aansturing van de Indiase ontwikkelaars.

In het laatst genoemde geval kom je gemiddeld wel iets hoger uit dan in het tweede voorbeeld, maar bespaar je nog altijd ruim de helft van het budget dat je hier in Nederland nodig zou hebben:

 

Voorbeeld 3:

Aantal Niveau Bruto uurloon Maandelijkse kosten
Ontwikkelaars op afstand 2 Junior  €       17,50  €           6.090
1 Medior  €       25,00  €           4.350
0 Senior  €       35,00  €                 –
1 Tester  €       25,00  €           4.350
Nederlandse freelance ontwikkelaars die helpen bij aansturing 0 Junior  €       50,00  €                 –
0 Medior  €       70,00  €                 –
1 Senior  €       95,00  €        16.530
Totale kosten per maand  €       31.320
Totale projectkosten  €     187.920

Neem contact op voor meer informatie en/of praktische tips die helpen om effectief samen te werken met remote ontwikkelaars

Als je ook plannen hebt om in deze uitdagende economische tijd een online oplossing te ontwikkelen of door te ontwikkelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We delen graag concrete praktijkvoorbeelden en waardevolle ervaringen over de do’s en do not’s met betrekking tot het samenwerken met ontwikkelaars op afstand. Evenals praktische tips voor het effectief samenwerken met ontwikkelaars op afstand uit India. Bezoek dan deze pagina, of klink hier om contact met ons op te nemen.

 

WeSquare_Outstaffing_Huur een ontwikkelaar_Creer de mix die voor jou werkt

Sharing is caring!